הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון

מהי הנדסת ביוטכנולוגיהסטודנטית במעבדה

הנדסת ביוטכנולוגיה הינה תחום רחב המעגן כלים הנדסיים וצורת חשיבה פורצת דרך, המובילים לשינוי ופיתוח של דיסציפלינת מדעי החיים לפיתוח יישומים לתועלת האדם ובסביבתו. מראשית הדרך הכוללת יצור פניצילין או אינסולין עד השנים האחרונות, התחום מתווה את הדרך לטיפולים רפואיים פורצי דרך, פיתוח חיישנים ביולוגים, שחרור מבוקר של תרופות, גידול אברונים במעבדה ושימוש בקוד DNA מהונדס  (Synthetic Biology) להפעלה וכיבוי מנגנונים שונים בחי. התחום הפך גם לכלי מרכזי בקיימות וביצירה של אנרגיה חלופית. למשל, ליצירת דלקים חלופיים או שימוש באנזימים מהונדסים ליצירת אנרגיה חשמלית. תחום הביוטכנולוגיה אחראי גם למהפכה העולמית המשמעותית ביותר בשנים האחרונות הכוללת תחליפי בשר וחלב שמקורם אינו מן החי אלא מגידול תאים בביו-ראקטורים. תחום זה צפוי בקרוב מאוד לשנות את תעשיות המזון המסורתיות ובכך להוביל לקיימות ולניצול נכון יותר של משאבי הטבע בעולמנו.

מהי הנדסת מזון

הנדסת מזון היא מקצוע ייחודי המשלב ידע מתחומי הכימיה, הביולוגיה, מדעי המזון, התזונה ומדעי הבריאות עם עקרונות חשובים מעולם ההנדסה והטכנולוגיה, במטרה לאפשר ייצור מזון בטוח, זמין, מזין  ואיכותי.  הנדסת מזון היא הבסיס להתפתחות בעולם הפודטק שהינו אחד ממנועי הצמיחה העכשוויים של המשק הישראלי. תעשיה זו עוברת בימים אלו מהפכה (מהפכת ה - Food Tech) הכוללת פיתוח ושימוש בטכנולוגיות מתקדמות, פיתוח מקורות מזון חליפיים (למשל, תחליפי חלבון ושומן צמחיים), בשר מתורבת, ייצור מרכיבים אלטרנטיביים באמצעות מיקרואורגניזמים, Microbiome, מזונות פונקציונליים, תזונה מותאמת אישית ומציאת פתרונות חדשניים וברי קיימא לחיים בעולם המודרני.

למה בטכניוןסטודנטים במהלך ניסוי בפקולטה להנדסת ביו-טכנולוגיה ומזון

הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון הינה היחידה מסוגה בישראל שמכשירה מהנדסים וחוקרים לשני תחומים: תחום הביוטכנולוגיה ותחום המזון.

הפקולטה מציעה חמש מגמות התמחות חדשניות בתחומי הביוטק והפודטק

  1. מגמת ביוטכנולוגיה יישומית
  2. מגמת ביוטכנולוגיה רפואית
  3. מגמת ביוטכנולוגיה חישובית
  4. מגמת הנדסת מזון ובריאות
  5. מגמת חדשנות וקיימות בהנדסת מזון

שטחי הלימוד והמחקר של הפקולטה מהווים מזיגה ייחודית בין שטחים הנדסיים טכנולוגיים לבין שטחים במדעי הטבע והחיים. מקור השילוב בין ביוטכנולוגיה ומזון הוא העיסוק בחומר הביולוגי, המשותף לשני השטחים, ומהווה בסיס משותף לקורסי הליבה בהנדסה וטכנולוגיה.

תחומי העיסוק

סטודנטית במעבדה

תוכנית הלימודים מכשירה חוקרים ומהנדסים המיועדים למלא תפקידים מגוונים הן בתעשיית המזון שהינה תעשייה המשלבת הייטק וביוטק (פודטק) והן בתעשיות המבוססות על תהליכים ביוטכנולוגיים וביוכימיים שונים. בוגרי הפקולטה מובילים בהקמת חברות הזנק (סטארטאפ) בתחומי הביוטק והפודטק ומאיישים מגוון תפקידים בתעשיית התרופות והקוסמטיקה, באוניברסיטאות ובמכוני מחקר בתחומים השונים של מדעי החיים והנדסת הסביבה, במכוני תקינה, במוסדות הקשורים בפיקוח על תעשיית המזון והביוטכנולוגיה, בחברות תכנון וייעוץ ובגופים הקשורים לנושאי הסביבה ועוד.

תוכנית הלימודים

תוכנית הלימודים מבוססת על שלושת התחומים הבאים:

  1. תחום הביוטכנולוגיה: מיקרוביולוגיה, ביוטכנולוגיה, ביוטכנולוגיה הנדסית, וביוטכנולוגיה מולקולרית (הנדסה גנטית).
  2. תחום ההנדסה והטכנולוגיה: עקרונות בהנדסת ביוטכנולוגיה ומזון, תרמודינמיקה ומבנה ותכונות של מזון וחומרים ביולוגיים.
  3. תחום מדעי החיים ומדעי המזון: ביולוגיה, ביוכימיה, כימיה של מזון, תזונה וננוטכנולוגיות בביוטכנולוגיה ובמזון.

תחומים אלה מהווים את הגרעין של התוכנית הלימודית בפקולטה והם משותפים לכלל הבוגרים. במהלך הלימודים, הסטודנטים מתנסים בעבודה במגוון מעבדות חדשניות בפקולטה, משתתפים בסיורים בתעשייה  ונפגשים עם מומחים אורחים מהארץ ומחו״ל.

בתום כשנתיים של לימודי ליבה בהנדסה ובמדעים, יבחרו הסטודנטים בשתיים מבין חמש המגמות המוצעות. כל אחת מן המגמות משלבת קורסי תאוריה עם קורסי התנסות ומחקר. לסטודנטים מצטיינים מוצעת גם אפשרות לבצע מחקר במעבדות המחקר של חברי הסגל בפקולטה.

 1. מגמת ביוטכנולוגיה יישומית

סטודנטית במעבדה

המגמה לביוטכנולוגיה יישומית מתמקדת בטכנולוגיות תאיות ומולקולריות לתועלת התעשייה והמחקר. תכני המעבדה החדשניים יכשירו את בוגרי המסלול לתפקידי מחקר ופיתוח בתחומים מגוונים של ביוטכנולוגיה והנדסה מולקולרית. בין השאר, ילמדו הסטודנטים לתעל ולגמלן תהליכים ביו-סינטטיים מיקרוביאליים לייצור מערכות חישה, גידול של תאים אנימליים, תרופות ביולוגיות מתקדמות, דלקים חלופיים וחומרים הדרושים לכלל תעשיות הביוטכנולוגיה, הפרמקולוגיה, הקוסמטיקה ולביו-קטליזה תעשייתית. ​

  1. מגמת ביוטכנולוגיה רפואית

המגמה לביוטכנולוגיה רפואית עוסקת בפיתוח טכנולוגיות רב תחומיות מתקדמות שמטרתן לאבחן, לטפל ולמנוע מחלות בעידן של רפואה מדייקת ומותאמת אישית. המגמה תכשיר את הסטודנטים בתחומי הליבה הכוללים מדע בסיסי ויכולות הנדסיות, תוך דגש על התנסות מעשית בשיטות וטכנולוגיות מתקדמות, שיאפשרו לסטודנטים להשתלב ולהוביל מחקר, פיתוח וחדשנות בתחומים של הובלת תרופות, דיאגנוסטיקה, טכנולוגיות רפואיות וכו׳.​

  1. מגמת ביוטכנולוגיה חישובית

בשנים האחרונות נפח המידע הביולוגי והרפואי והצורך לנתח נתונים שכאלו ביעילות ובמהירות הופך לרלוונטי עבור מהנדסי ביוטכנולוגיה ומזון. המגמה לביוטכנולוגיה חישובית תתמקד בהקניית הכלים לניתוח נתונים בצורה חישובית. הכלים הללו יכללו הן שיטות חישוביות קלאסיות והן לימוד מכונה ובינה מלאכותית. הדגש במגמה הוא שילוב בין הידע התאורטי לבין התנסות בשימוש בכלים חישובים.

  1. מגמת הנדסת מזון ובריאות

אחת המגמות החשובות בעולם הנדסת המזון היא פיתוח מזון בעל ערכים מקדמי בריאות המספקים מענה לדרישות ולצרכים השונים של האוכלוסייה. ליצירת מזון מותאם אישית, נדרשת הבנה מעמיקה של הקשרים שבין תהליכי עיבוד מזון, הרכב ותכונות המזון והשפעתם על בריאות האדם בכל שלבי החיים. המגמה תקנה לסטודנטים ידע וכישורים מעשיים מגוונים בהנדסת מזון ובריאות בשילוב עם נושאים מתקדמים בתזונה והקשרים ביניהם.​

  1. מגמת חדשנות וקיימות בהנדסת מזון

סטודנטית במעבדה

העלייה באוכלוסיית העולם, ההתחממות הגלובלית, והפגיעה האקולוגית המתגברת, מציבים אתגרים והזדמנויות רבות לאספקה שוטפת של מזון בטוח, איכותי ומגוון. על מנת לשמור על קיימות העולם בכלל וסקטור המזון בפרט, מהנדסי ביוטכנולוגיה ומזון נדרשים לכישורים מגוונים במדע והנדסה של מזון, בריאות, יזמות, מנהל וכלכלה במטרה לגבש פתרונות יצירתיים וחדשניים בעולם ה״פודטק״. המגמה תקנה לסטודנטים ידע וכישורים מעשיים מגוונים בטכנולוגיות הנדסיות, נושאים מתקדמים במדעי המזון, איכות הסביבה, כמו גם ביזמות וחדשנות.​

תוכנית רימונים - תוכנית למצוינים 

תוכנית המצוינים רימונים שהוקמה ע"י הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה, ומזון נועדה לטפח את המצוינות בפקולטה ולספק לסטודנטים בעלי ההישגים הגבוהים ביותר, את התנאים והתמיכה למימוש הפוטנציאל שלהם, כך שיוכלו להוות את הדור הבא של המדענים והמהנדסים בתחום הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון. התוכנית, בראשותו של פרופ"ח אבי שפגילמן, כוללת כ-15 סטודנטים משנה שנייה, שלישית ורביעית, אשר הפגינו מצוינות מצטברת יוצאת דופן. במחזור הקבלה האחרון התקבלו סטודנטים בעלי ממוצע מצטבר של 90~ ומעלה.

סטודנטית במעבדה

הסטודנטים בתוכנית זוכים לליווי אישי של חברי סגל מהפקולטה, מימון השתתפות בכנסים מדעיים בארץ וקדימות וסיוע במציאת מנחים לפרויקט גמר בפקולטה או השתתפות בפרויקטי ה-iGEM  או ה - EIT FOOD. בנוסף, בוגרי תוכנית רימונים אשר יבחרו להמשיך ללימודים לתארים מתקדמים בפקולטה יזכו במנת מלגה נוספת בשנה הראשונה ללימודי התואר המתקדם שלהם, מימון השתתפות בכנס בינלאומי (עד 1000$) ועדיפות ברישום לקורסים מתקדמים, וכן קדימות יחסית למשרות תרגול בפקולטה.

מחוויותיהם של הבוגרים

מה לומדים בפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון

ליאור ואילנה, בוגרי הפקולטה, מספרים על הלימודים ועל חיי החברה בפקולטה.

לסיפורי בוגרים נוספים

אנטון סלבקין, טכנולוג מזון בחברת שטראוס

ד"ר אלינור רז, מנהלת מחקר ופיתוח בחברת ביוטכנולוגיה כללית

תעקבו אחרינו ברשתות

שיעור תכנון בטבעשיעור תכנון בטבעשיעור תכנון בטבע שיעור תכנון בטבעשיעור תכנון בטבע

פנו אלינו

פרופ"ח אסתר מירון הולץ|04-8293349, 04-8295608| bfe.ug.ac@technion.ac.il
שרון קורן קדמי | 04-8295608| bfe.ug.ad@technion.ac.il
|biotech.technion.ac.il

חזרה לרשימת מסלולי הרשמה

תוכנית הלימודים לשנה"ל תשפ"ב