הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון

שימו לב! ניתן להתקבל לביוטכנולוגיה ומזון ללא ציון פסיכומטרי, למידע נוסף הקליקו.

מהי הנדסת ביוטכנולוגיהחברת סגל בפקולטה לביוטכנולוגיה ומזון מדגימה את תוצאת הניסוי שלה

זהו תחום צעיר יחסית, שבמסגרתו נעשה שימוש טכנולוגי במערכות ביולוגיות לטובת האדם בתחומי המזון, הרפואה, החקלאות והאנרגיה. בין אבני הדרך בביוטכנולוגיה המודרנית: הייצור התעשייתי של הפניצילין, פיצוח מבנה ה- DNA, פענוח הקוד הגנטי, השיבוט הראשון של יונק, הלא היא הכבשה דולי, ולאחרונה - ייצור החיידק הסינתטי הראשון.

מהי הנדסת מזון

תעשיית המזון מתפתחת כיום לכיוון תעשיית הביו-טק, המשלבת מנגנונים ביוטכנולוגיים וביוכימיים עם טכנולוגיה מתקדמת בכל שלביה מחומר הגלם ועד התוצר הסופי על המדף: פיתוח מזון מיוחד לתינוקות ולחולי צליאק, מזון שמכיל תוספי בריאות שגם מאריכים את חיי המדף, אריזות המדווחות באמצעות ביו-חיישנים על איכות המזון ועוד.

למה בטכניוןסטודנטית במהלך ניסוי בפקולטה להנדסת ביו-טכנולוגיה ומזון

הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה היא בין הבודדות המכשירה מהנדסים לשני תחומים גם יחד: תחום הביוטכנולוגיה ותחום המזון. שטחי הלימוד והמחקר של הפקולטה מהווים מזיגה ייחודית בין שטחים הנדסיים טכנולוגיים לבין שטחים במדעי הטבע והחיים ובעיקר ביוטכנולוגיה. מקור השילוב בעיסוק בחומר הביולוגי, המשותף לשני השטחים ומהווה בסיס משותף לקורסי הליבה בהנדסה ובטכנולוגיה.

תחומי העיסוק

תוכנית הלימודים מכשירה מהנדסים המיועדים למלא תפקידים מגוונים בתעשיית המזון, שהופכת לתעשייה המשלבת היי-טק וביו-טק | בתעשיות המבוססות על תהליכים ביוטכנולוגיים וביוכימיים שונים | בתעשיית התרופות | בתעשיית הקוסמטיקה | במוסדות מחקר בתחומים השונים של מדעי החיים והנדסת הסביבה, בהנדסת רקמות | במכוני תקינה | במוסדות הקשורים בפיקוח על תעשיית המזון והביוטכנולוגיה | בחברות תכנון וייעוץ | בגופים הקשורים לנושאי הסביבה.

תוכנית הלימודים

תוכנית הלימודים מבוססת על שלושת התחומים הבאים:

  1. מדעי החיים והביוטכנולוגיה: מיקרוביולוגיה | ביולוגיה | ביוכימיה | ביוטכנולוגיה | ביוטכנולוגיה הנדסית | בניין הפקולטה להנדסת ביו-טכנולוגיה ומזוןביוטכנולוגיה מולקולרית (הנדסה גנטית) | ביולוגיה סינטטית.

2. הנדסה: עקרונות בהנדסת ביוטכנולוגיה ומזון | מבנה ותכונות של מזון וחומרים ביולוגיים | תרמודינמיקה | תכן מפעל מזון | אריזה | ננוטכנולוגיות בביוטכנולוגיה ומזון.

3. מדעי המזון: כימיה של מזון | אנליזה של מזון | תזונה | טוקסיקולוגיה.

התרגול נעשה במעבדות הפקולטה וביחידה החצי-חרושתית והסטודנטים משתתפים בסיורים במפעלים ובהרצאות סמינריוניות של מומחים אורחים.

בתום כשנתיים של לימודים בוחרים הסטודנטים באחד משני מסלולי ההתמחות: 

  1. ביוטכנולוגיה: מסלול זה מציע קורסים מתקדמים בביוטכנולוגיה מולקולרית (הנדסה גנטית) | מיקרוביולוגיה | תהליכי תסיסה | תהליכי הפרדה והשבה | ביולוגיה מולקולרית | אימונולוגיה ועוד.
  2. הנדסת מזון: במסלול זה מתמחים הסטודנטים בהיבטים הקשורים בהנדסה וטכנולוגיה של מזון | אריזה | תכנון מפעלים | תהליכי בקרה | מזון פונקציונלי | כלכלה | שיווק וניהול | בקרת ואבטחת איכות.

ללא תלות במסלול ההתמחות שנבחר, הסטודנטים מקבלים תואר שמשלב את שני התחומים: הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון.

תוכנית למצוינים

תוכנית "רימונים"

תוכנית המצוינים "רימונים" שהוקמה ע"י הפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון נועדה לטפח את המצוינות ולספק לסטודנטים מצוינים הכוונה ותמיכה במהלך הלימודים, ולבנות את הדור הבא של המדענים והמהנדסים בתחום הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון. התוכנית, בראשותו של פרופ"ח אורי לזמס, כוללת כ-15 סטודנטים משנה שנייה, שלישית ורביעית, אשר הפגינו מצוינות מצטברת יוצאת דופן, ומשתייכים לאחוזון העליון. במחזור הקבלה הראשון התקבלו סטודנטים בעלי ממוצע מצטבר של 90 ומעלה.

הסטודנטים בתוכנית יזכו לליווי אישי של חברי סגל מהפקולטה, מימון השתתפות בכנסים מדעיים בארץ וסיוע במציאת מנחים לפרויקט גמר בפקולטה או השתתפות בפרויקט ה-IGEM.  בנוסף, סטודנטים מצטיינים בוגרי תוכנית "רימונים" אשר יבחרו להמשיך ללימודים לתארים מתקדמים בפקולטה יזכו במנת מלגה נוספת בשנה הראשונה ללימודי המוסמכים שלהם, מימון השתתפות בכנס בינלאומי (עד 1000$) ועדיפות ברישום לקורסים מתקדמים.

מחוויותיהם של הבוגריםתומר אבידר, בוגר המסלול להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון

תומר אבידר, בוגר המסלול להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון.

עוד בתקופת ילדותי התעניינתי במדע וחיפשתי תשובות רציונאליות לתהליכים ולתופעות אליהם נחשפתי. בבית הספר התיכון בחרתי ללמוד ביולוגיה ושם נחשפתי לעולם הביוטכנולוגיה. במקביל לסיפורים המופלאים על שיבוט הכבשה דולי, פענוח הקוד הגנטי, ייצור חיידקים סינתטיים וחקר מבנה ה-DNA, דבריה של מורתי לביולוגיה על כך שביוטכנולוגיה היא מקצוע העתיד חלחלו לתודעתי וכבר אז ידעתי שזה יהיה התחום אותו ארצה ללמוד ובו ארצה לעסוק לאחר שירותי הצבאי.

ואכן, נרשמתי ללימודי תואר ראשון בפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון בטכניון. הפקולטה הייתה עבורי בית חם והעניקה לי חוויית למידה מצוינת בכיתות המרווחות, בחוות המחשבים המתקדמת, במעבדות הסטודנטים החדשות וגם במדשאות הירוקות. חלק בלתי נפרד מהתואר כלל לימודי פיזיקה, מתמטיקה, ביולוגיה, כימיה ומחשבים – מקצועות אשר העניקו לי כלים רבים לחשיבה אנליטית, פתרון בעיות במגוון רחב של תחומים וכושר למידה עצמאית. החלק העיקרי בתואר כלל העמקה בתחומי הביוטכנולוגיה והמזון, ושילב בין למידה עיונית ללמידה מעשית.

את הקורסים בביוטכנולוגיה ומזון העבירו חברי סגל הפקולטה המורכב ממיטב אנשי האקדמיה, חוקרים בעלי שם עולמי, וכן אנשי תעשייה שבאו להעשיר אותנו מניסיונם.

בנוסף ללימודים המעשיים ולניסויים שבוצעו במעבדות הסטודנטים, נפלה בחלקי הזכות להשתלב בפרויקט במעבדת מחקר בפקולטה, במסגרתו כתבתי את עבודת הגמר שלי בנושא פיתוח ואפיון של חלקיקי סיליקון נקבובי ויישומם כמערכות חכמות להובלת תרופות כימותרפיות.

כפי שמשתמע משם הפקולטה, הסטודנטים נחשפים לשני התחומים: ביוטכנולוגיה ומזון, כאשר בשנה הרביעית בתואר בוחרים באחד משני המסלולים ומעמיקים בו. על אף בחירה זו, כל הסטודנטים המוסמכים מקבלים בסיום התואר תעודת מהנדס ביוטכנולוגיה ומזון, ויכולים בין היתר להמשיך את דרכם באקדמיה או לעסוק בתעשיית הביוטכנולוגיה, המזון, התרופות ועוד. במישור האישי בחרתי להעמיק במסלול הביוטכנולוגיה במהלך התואר, אך עם סיום לימודי בחרתי להשתלב בתעשיית המזון.

זמן קצר לאחר סיום התואר התקבלתי לחברת יוניליוור, חברה גלובלית, אשר נמנית עם החברות המובילות בארץ למוצרי צריכה בתחום המזון, הטיפוח האישי, וטיפוח הבית. בארבע השנים הראשונות בחברה ביצעתי תפקיד של מהנדס מזון במחלקת המחקר והפיתוח והייתי אחראי על קטגורית המוצרים הקולינריים. בהמשך קודמתי למסלול ניהולי וכיום אני משמש כמנהל פרויקטים ואחראי על קטגוריית האמולסיות, לרבות מרגרינה ומיונז, שמנים לתעשיית המזון, קונפיטורות, רטבים ועוד. במסגרת תפקידי אני מפתח מוצרים חדשים ומתחזק מוצרים קיימים החל מרמת חומרי הגלם, חומרי האריזה, תהליכי הייצור והאריזה, תוך שמירה על איכות המוצרים, בטיחות הצרכן, איכות הסביבה וקיימות למען עתיד טוב יותר. בנוסף לעבודתי ביוניליוור, אני מכהן כחבר בוועדת מומחים לאבקות מרק במכון התקנים, במסגרתה נכתבה גרסה חדשה לתקן הישראלי למרקים מיובשים. כמו כן ייצגתי את קטגורית המוצרים הקולינריים של החברה בתוכנית הלאומית להפחתת נתרן של משרד הבריאות. הכלים והידע שצברתי במהלך התואר מאפשרים לי להצליח ולהוביל בתחום עשייתי.

פנו אלינו

פרופ' אילת פישמן |  afishman@technion.ac.il | 04-8295898
גילה גבירץ |lgilag@technion.ac.il |04-3293069
biotech.technion.ac.il

תוכנית הלימודים

תוכנית הלימודים בכל מסלול לימודים מפורטת באתר לימודי הסמכה.

תחומי עיסוק

דוח בוגרים לפי תחום עיסוק הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון
תחום עיסוק
תת תחום
סה"כ
אקדמיה, הוראה, מחקר ופיתוח
עוזר הוראה, עמית מחקר, עובד מחקר, חוקר, פרופ', מתרגל, מלגאי, הוראה, סגן מנהל, מנהל, מדען, קצין פיתוח
42%
מזון וביוטכנולוגיה
28.4%
אחר, כימיה, כלכלה, רפואה, חומרים, ייעוץ, ניהול
חשב, יעוץ הנדסי, יעוץ מיחשוב מנהל סניף, מנהל מחלקה, מנהל משרד, ראש צוות, מפקח, ראש תחום, מנהל פרוייקטים, מנהל תפעול, קצין תכנון, מוביל פרוייקטים.
18.8%
מערכות מידע ותוכנה, אלקטרוניקה ומחשבים
מנתח מערכות, מתכנת, הנדסת תוכנה, ערכות הספק, עיבוד אותות, מנהל אפליקציות, תקנים ומערכות אלקטרואופטיים, מקרואלקטרוניקה, בקרה, מצב מוצק, תקשורת, גלים ואלקטרואופטיקה, VLSI
5.5%
הנדסה, מכונות/ תעשייה
מהנדס, מהנדס ראשי, מהנדס מעבדה, מהנדס פיתוח, מהנדס מערכת, מהנדס מכונות, הנדסה ימית, תיב"מ, בקרה, מכטרוניקה, אחזקה, תחנות כוח, אנרגייה ומיזוג אויר, אופטומכניקה5.4%

מקומות תעסוקה

דוח בוגרים לפי שם המפעל הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון
שם המפעל
סה"כ
ביוטק (תמי, שטראוס, טבעול, תנובה, אוליביה גורמה, רטבים וממרחים, גדות ביוכימיה, אבישר, חברה ליעוץ טכנולוגי והנדסי במזון, אינטרפרם, גלעם תעשיות, עלית, פז, פלסטופיל הזורע, פרוטרום בע"מ, קוקימן, שירותי בריאות, הוד חפר)
31.76%
אוניברסיטאות ומכללות בארץ
26.98%
אחר (תדיראן, בתי ספר, בלטימור, SE D'IMMIGRATION L.T.O., IMMIGRATION CONSU, דיירקס מערכות רפואיות, Cerel Ceramic Technologies, חקלאיפ"ח, טלדור, תופאפ תעשיות בע"מ)15.85%
בטחון (צה"ל)
14.29%
מפעלי הייטק (רד, אמדוקס, אלפא, אלביט, RPI, עורק חיפה)
11.12%